Snowboard

Hódeszka

A hódeszkához hasonlatos csúszó alkalmatosságok használatára a régmúlt időkből is kerültek elő bizonyítékok. Eleinte ez is inkább a közlekedés, mint a sport eszköze volt.

A 19. század második felében divatossá vált és fellendült turizmus magával hozta a havas lejtőkön gyakorolt rekreációs sporttevékenységeket is, melyek között a századfordulón megjelent Toni Lenhardt találmánya, a monogleiter. Ez a snowboard elődjének tekinthető eszköz olyan népszerűvé vált, hogy versenyeket is szerveztek és 1914-ben Bruck an der Murban megrendezték az első monogleiter világbajnokságot is.

Bár a sportágban még az ’50-es években is rendeztek világbajnokságot, népszerűsége csúcsán ekkor már régen túljutott.

Újabb fellendülés azután következett be, hogy Sherman Poppen 1965-ben szabadalmaztatta a snurfert, a modern hódeszkák közvetlen előfutárát, amin még nem volt kötés. Az első tíz évben közel egymillió darabot adtak el belőle, és a ’70-es évek elejétől már komoly versenysorozatban mérték össze tudásukat a versenyzők.

A verseny ösztönözte a deszkák technikai fejlesztését, és 1972-ben Jake Burton Carpenter megjelent az első kötéssel ellátott hódeszkával, majd 1980-ban a sílécekhez hasonló szendvicsszerkezettel és a P-Tex talppal.

Paul Graves 1982-ben megszervezte az első Snowsurfing Nemzeti Bajnokságot Vermontban (USA). Az összetett verseny műlesiklásból (szlalom) és lesiklásból ('downhill') állt, és komoly érdeklődést váltott ki az országos médiában.

A következő évben a Tom Sims által szervezett bajnokságon már félcsőben is megmutathatták tudásukat a deszkások.

1988-ban megrendezték az első világbajnokságokat (mindjárt hármat: Ennsdorfban, Svájcban, Livignoban, Olaszországban és Breckenridgeben, az Egyesült Államokban).

1989-ben megalakult a sportág nemzetközi szabályozó szövetsége az Internatonal Snowboard Association (ISA), melyet egy évvel késöbb az International Snowboard Federation (ISF) váltott.

1994-ben a Nemzetközi Síszövetség (FIS) felvette sportágai sorába a snowboardot és megalkotta saját szabályait.

A sportág feletti hegemónia kérdését a NOB döntötte el, mely 1995-ben felvette a az 1998-as Nagano-i Téli Olimpia programjába az óriás-műlesiklást ill. a félcsőt és a lebonyolítással, valamint a kvalifikációval a FIS-t bízta meg.

2002-ben a Salt Lake City-ben rendezett olimpián az óriás-műlesiklást paralel óriás műlesiklásra (Paralel Giant Slalom [PGS]) cserélték.

A 2006-os torinói téli olimpián szerepelt először a snowboardcross és a NOB Elnökségének döntése alapján, a 2014-es Szocsi Téli Olimpia programjában már a slopestyle és a "special slalom" is szerepelni fog. Hogy az olimpián mely műlesiklás (slalom) formátumban indulhatnak a versenyzők arról a FIS illetékes bizottságának javaslatára a Nemzetközi Síszövetség tanácsa fog dönteni az olimpia előtt.

A snowboard az elmúlt 30 évben a legdinamikusabban fejlődő téli sportággá nőtte ki magát. Észak-Amerikában egy 2010-es felmérés szerint már a vendégek 50%-a snowboarddal csúszik. A sport Japánban is hasonlóan népszerű. Európában ez az arány 25-40% között mozog. Kivételt képez Norvégia, ahol a snowboard már népszerűbb, mint az alpesi sí. Magyarországgal kapcsolatban nincsenek pontos statisztikák, de az iparág szakértői 50.000 körülire becsülik az évente deszkát csatoló magyarok számát.

 

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Snowboard