Wakeboard

A Wakeboard

A kábeles wakeboard története egészen az ötvenes évekig nyúlik vissza Németországba. Mr Bruno Rixen müncheni mérnök hollandiai nyaralása során kipróbálta a vízisít. Nagyon megtetszett neki ez a sportág, de negatív élményként érte a hosszú sorban állási idő. Németországban a túlszabályozott vizek miatt szükségét érezte egy olyan rendszernek, amely több embert tud egyszerre mozgatni, olyan helyen ahol kevés a hely a csónakok számára. Lévén hogy mérnök volt megpróbálta megalkotni azt a rendszert, amely a normál sí szabályokat próbálja meg vízre levetíteni. Az ötlet alapja a sípályákon használt kábeles sífelvonó volt, amely a vízisízőket képes a vízen megfelelő sebességgel szállítani. Az ötletből bő tíz évvel később 1962-ben lett valóság ugyanis ekkor mutatta be az első olyan berendezést, amellyel egyszerre több mint tíz ember tudott egyszerre vízisíelni. Mr Rixen minden erejét befektette, hogy népszerűsítse a vízisínek e formáját. Végül újabb tíz évvel később elérte célját és 1972-ben megrendezték az első kábelversenyt Németországban.

Sokáig csak vízisíelésre használták ezt a rendszert ugyanis nem ismerték a wakeboardot, egészen 1980-ig. Ekkor egy vállalkozó szellemű fiatal hustoni szörfös Jimmy Redmon maga mögött hagyva a partot és a hullámokat egy Austin nevű kisvárosba ment, hogy itt folytassa tovább felsőfokú tanulmányait. Hamarosan azonban elkezdett neki hiányozni, na, szörf és elkezdett vízisíelni. Egy idő után azonban kezdett unalmassá válni neki és inkább szörffel ment volna a csónak után, ámde sajnos a szörfdeszkákat nem vontatásra tervezték. Mivel volt már némi tapasztalata a szörfdeszka gyártásban ezért elhatározta, hogy készít egy olyan szörföt, amit hajó után is lehet vontatni. Egyik hétvégén mikor hazament meg is alkotta a deszkát. Ekkor még nem gondolta, hogy új sportág szülőatyjává vált.

Mikor kivitte a találmányt a vízre rájött, hogy nem elég erős és trükközni sem lehet vele. A deszka 45 perc után széttört. Jimmy azonnal hazarohant és készített egy másikat, ami kicsit erősebb volt és több mint két óráig bírta, ez az idő elég volt arra hogy felkeltse az emberek érdeklődését. Akkora volt az érdeklődés az új találmány iránt hogy Redmon 1985-ben otthagyta az iskolát és bátyjával, Johnnal üzleti tervet készítettek és 1986-ban megalapították saját cégüket a Redline Desingst. Az első deszkák még nem voltak elég strapabíróak és vastagabbak is voltak a maiaknál. Redmon 1987-ben megrendezte az első versenyt majd 1988-ban megalapította a Word Wakeboard Association nevű szervezetet. Innentől kezdve sportág népszerűsége felfele ívelt. 1992-ben megalapították a Wake Tech nevű céget ahol az egy új eljárás segítségével könnyebb vékonyabb és strapabíróbb deszkákat hoztak létre. Mára a WWA-nak csak az Usa-ban 3000 tagja van és még mindig Jimmy Redmon az elnök.

A wakeboard népszerűsége máig töretlen és világszerte egyre több ember hódol ennek a sportnak.